Cold brew káva je obľúbená práve pre svoju jemnejšiu a menej kyslú chuť. Kľúčom k perfektnej chuti cold brew je však správny výber kávových zŕn. Možno ste sa stretli už s názorom, že cold brew je len studená káva, ale v tomto článku sa dozviete, že je za tým oveľa viac.
Je veľmi dôležité vedieť si vybrať správny typ kávových zŕn na prípravu cold brew. Typ kávových zŕn a ich praženie, môžu priniesť vo výsledku veľký chuťový rozdiel. Ako si však správne vybrať zo širokej ponuky? Poradíme vám a predstavíme päť druhov, ktoré sú ideálne na prípravu za studena.
Čo je to cold brew?
Cold brew je metóda prípravy kávy, pri ktorej sa kávové zrná macerujú vo vode izbovej teploty alebo v studenej vode po dlhšie časové obdobie. Zvyčajne 12 až 24 hodín. Tento proces pomalej extrakcie pri nižších teplotách vytvára kávu s jedinečným chuťovým profilom, ktorý je často charakterizovaný nižšou kyslosťou a jemnejšou, sladšou chuťou. V porovnaní s tradične pripravenou horúcou kávou cez kávovar alebo iné alternatívne metódy prípravy kávy.
Vedeli ste, že táto káva je šetrnejšia k žalúdku než horúca káva, pretože je menej kyslá? Dlhší proces extrakcie vytvára bohatú a jemnú šálku kávy. Cold brew obsahuje menej kyselín ako horúca káva, pretože studená voda extrahuje z kávy menej olejov.
Výber správnych kávových zŕn pre cold brew je zásadný
Jedným z dôvodov, prečo je cold brew taký populárny, je jeho pomerne jednoduchá príprava. No napriek svojej jednoduchosti, je výber správnych kávových zŕn pre cold brew zásadný. Je dôležité zosúladiť charakteristiky kávy s vaším ideálnym chuťovým profilom.
Praženie kávy
Môžete si vybrať typ praženia, ktorý je zjednodušene buď svetlý, stredný alebo tmavý. Aj keď existuje veľa možností, tmavé alebo stredné praženie je zvyčajne najlepšie. Stredne až tmavo pražené zrná obsahujú viac rozvinutých cukrov vďaka dlhšej dobe praženia, čo znamená, že studený nápoj bude sladší.
Výsledný nápoj potom obsahuje viac tónov čokolády a orieškov, na rozdiel od ovocných a kvetinových chutí, ktoré sa vyskytujú v ľahko pražených zrnách. Avšak pozor! Ak je váš profil praženia príliš tmavý, môžete získať v káve väčší objem zlúčenín horkej chuti, ako ste očakávali.
Napriek nášmu odporúčaniu, je možné na prípravu za studena použiť kávové zrná rôzneho druhu praženia. V posledných rokoch vznikajú i experimenty so svetlejšími a kyslejšími kávovými zrnami. Teda v konečnom dôsledku i tak záleží na vašich chuťových preferenciách. Ak však chcete vyskúšať svetlo pražené kávové zrná, odporúčame začať s prirodzene sladkou odrodou, aby ste dosiahli, čo najlepšiu chuť.
Pôvod zŕn
Aj keď zmesi kávových zŕn môžu byť často výborné, tak kávové zrná s jednou krajinou pôvodu sú často najlepšou voľbou na cold brew, najmä ak chcete zlepšiť alebo zdôrazniť špecifické vlastnosti kávy.
Kávové zrná zo Strednej alebo Južnej Ameriky (ako je Brazília, Kolumbia alebo Guatemala) často fungujú najlepšie. Prinášajú viac čokoládových, orechových a karamelových chutí. Východoafrické kávové zrná, z krajín ako Etiópia, Keňa či Uganda, majú výraznejšie ovocné a kvetinové tóny, teda vyššiu úroveň kyslosti. Kávové zrná z juhovýchodnej Ázie, ako Vietnam alebo Indonézia, majú zase zemitejšiu chuť s tónmi rôznych korenín.
Mletie kávy
Čo sa týka mletia, tak pre studenú kávu by ste mali rozhodne použiť hrubé mletie.
Odporúčané kávové oblasti na prípravu cold brew
Pri príprave cold brew kávy ide primárne o to, aby ste získali bohatú chuť a nízku kyslosť. Tu je päť typov káv podľa pôvodu kávových zŕn, ktoré odporúčame na prípravu.
Sumatra: Káva zo Sumatry je známa svojimi zemitými a bylinnými tónmi s nízkou kyslosťou, čo ju robí vynikajúcou voľbou.
Etiopia: Hoci Etiópska káva môže byť kyslejšia, odrody s ovocnými a kvetinovými tónmi dokážu pri cold brew procese vytvoriť komplexné a osviežujúce chute.
Guatemala: Zvyčajne ponúka bohatú, čokoládovú chuť s náznakmi korenia, čo ju robí ideálnou pre vyvážené cold brew.
Brazil: Káva z Brazílie má nižšiu kyslosť a bohaté čokoládové, orechové tóny, ktoré pri príprave cold brew skutočne vyniknú.
Colombia: Kávy z Kolumbie sú známe svojimi vyváženými a plnými profilmi s jemnou sladkosťou, ktorá môže dopĺňať cold brew proces.
Ako pripraviť cold brew?
Vyberte kávu: Použite kvalitné kávové zrná stredne alebo tmavého praženia, ktoré sú známe nižšou kyslosťou.
Pomeľte zrná: Pomelte kávu na hrubo, podobne, ako pri príprave french pressu, aby sa zabránilo príliš silnej extrakcii.
Dajte si pozor na pomer: Na každých 240 ml vody použite približne 30 gramov kávy. Toto je východiskové pravidlo, ale môžete si ho prispôsobiť podľa chuti.
Zmiešajte vodu a kávu: V nádobe zmiešajte pomletú kávu s chladnou filtrovanou vodu. Odporúčame vám použiť filtrovanú vodu, s ktorou získa sladšiu chuť. Uistite sa, že všetka káva je ponorená.
Nechajte odstáť: Zakryte nádobu a nechajte ju odstáť pri izbovej teplote alebo v chladničke 12 až 24 hodín. Dlhší čas macerácie vytvorí intenzívnejšiu chuť.
Preceďte kávu: Po uplynutí doby kávu preceďte cez jemné sitko alebo použite filter.
Podávajte a užívajte si: Podávajte na ľade a podľa chuti pridajte mlieko, smotanu alebo sladidlo.
Skladovanie: Cold brew koncentrát môžete v chladničke uchovávať až týždeň, pričom ho môžete podľa potreby riediť vodou, aby ste dosiahli požadovanú silu kávy.
Prečo je studená káva “lepšia”?
Táto káva je o viac ako 60 % menej kyslá ako horúca káva. Značným prínosom nižších hladín kyseliny je menej stresu vo vašom žalúdku. Mnoho ľudí pociťuje reflux alebo pálenie záhy pri pití horúcej kávy, ale pri pití studenej kávy majú menej závažnú alebo žiadnu reakciu.
Pri výbere kávy na prípravu cold brew je jasné, že pôvod, profil praženia a spôsob spracovania sú dôležité faktory, ktoré je potrebné zvážiť, rovnako ako vaše preferencie. Takže, teraz už len stačí kúpiť správnu kávu a pustiť sa do prípravy.